PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

Kaczyński: Grabarczyk powinien stracić stanowisko

20-12-2010 15:06

Prezes PiS Jarosław Kaczyński powiedział w poniedziałek, że w związku ze złą sytuacją na kolei stanowisko powinien stracić minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. Mam nadzieję, że Polacy wyciągną wnioski - podkreślił.

"Po tym co się stało także minister powinien stracić stanowisko. To dotyczy całego rządu. Za czasów komunizmu mówiono: +nie potrzeba Bundeswehry, bo wystarczy minus cztery+. Niestety, ale to w dalszym ciągu jest aktualne" - powiedział Kaczyński na konferencji prasowej.
"Minęło przeszło 20 lat. Mamy taki rząd, który - można powiedzieć - jest tak niesprawny, że to bije nawet rekordy z tamtych czasów, więc powinien odejść, ale wiem, że do wyborów nie odejdzie. Mam nadzieję, że Polacy z tego co się dzieje w końcu wyciągną wnioski i będzie zmiana" - dodał.

Grabarczyk ma jeszcze w poniedziałek przedstawić premierowi Donaldowi Tuskowi wnioski personalne związane z chaosem na kolei. Szef rządu zapowiedział, że decyzję o ewentualnych dymisjach podejmie natychmiast, ale przedstawi ją opinii publicznej dopiero po wtorkowym posiedzeniu rządu. Pytany, czy rozważa dymisję samego Grabarczyka, zaprzeczył.