PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

PKP PLK: Postępowanie kwalifikacyjne na stanowisko prezesa i członków zarządu

Autor: Rynek Kolejowy
29-01-2008 15:20

Rada Nadzorcza spółki PKP Polskie Linie Kolejowe SA ogłosiła wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko prezesa zarządu i członków zarządu PKP PLK.

Jakie wymagania powinien spełniać kandydat na prezesa spółki? Powinien mieć wykształcenie wyższe, co najmniej 8-letni staż pracy, w tym nie mniej niż 5-letnie udokumentowane doświadczenie w zarządzaniu podmiotami gospodarczymi lub dużymi jednostkami organizacyjnymi podmiotów gospodarczych, niekaralność i brak toczących się postępowań karnych wobec kandydata - informuje "Rynek Kolejowy".
Ponadto powinien korzystać z pełni praw publicznych oraz mieć pełną zdolność do czynności prawnych. Nie może podlegać określonym w przepisach prawa ograniczeniom lub zakazom zajmowania stanowiska członka zarządu w spółkach handlowych. Powinien także wykazywać się dobrym stanem zdrowia i brakiem przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym.

Zgłoszenia kandydatur przyjmowane będą do 12 lutego, 13 lutego nastąpi otwarcie zgłoszeń. 26 i 27 lutego zostaną przeprowadzone rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami. Oceniana ma zostać m.in. wiedza w zakresie działalności spółki oraz o sektorze, w którym działa spółka, znajomość zagadnień związanych z zarządzaniem i kierowaniem zespołami pracowników, znajomość zasad funkcjonowania spółek handlowych, doświadczenie niezbędne do wykonywania funkcji członka zarządu w spółce, jak również znajomość co najmniej jednego z wymienionych języków: angielski, francuski, niemiecki lub rosyjski.

PKP PLK poszukuje także trzech członków zarządu. Spółka potrzebuje dyrektora ds. techniki, dyrektora ds. sprzedaży i dyrektora ds. projektów unijnych.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

POLSKA I ŚWIAT

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.