PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Polaczek: informacje prasowe ws. Via Baltica "niemiarodajne"

03-08-2007 12:04

Za "niemiarodajne" uznał minister transportu Jerzy Polaczek piątkowe informacje "Dziennika" o analizie przebiegu Via Baltica, wykonanej przez firmę Scott Wilson. Według ekspertów tej firmy, droga powinna być wytyczona przez Łomżę, omijając torfowiska wokół Augustowa.

Według informacji gazety, eksperci uznali, że przebieg Via Baltica przez Dolinę Rospudy nie jest optymalny, tymczasem Generalna Dyrekcja Dróg Publicznych i Autostrad miała nie uwzględnić tych opinii.
Zastępca Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad Jacek Bojarowicz poinformował, że GDDiKA nie odebrała opracowania wykonywanego przez firmę Scott Wilson, ponieważ praca "nie jest merytorycznie zakończona".

Według Bojarowicza, wykonawca studium poprawia obecnie błędy, zaś obowiązujący korytarz wytyczony dla Via Baltica "w ogóle nie został przeanalizowany". Firma Scott Wilson nie otrzymała jeszcze zapłaty, a po zakończeniu prac studium ma zostać przeanalizowane przez niezależnego eksperta. Bojarowicz uznał też dotychczasowe wykonanie prac za "tendencyjne".