PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Przed COP24 nowe stanowiska postojowe samolotów w Katowice Airport

Autor: PAP/rs
30-11-2018 16:48
Przed COP24 nowe stanowiska postojowe samolotów w Katowice Airport

Fot. mat. pras. Katowice Airport

Przed rozpoczęciem szczytu klimatycznego ONZ w Katowicach zarządca lotniska Katowice oddał do użytku nowe stanowiska postojowe samolotów. Ułatwi to obsługę większej liczby operacji lotniczych, które spodziewane są w na lotnisku w związku z COP24.

Nowe stanowiska postojowe samolotów powstały w ramach rozbudowy na zachód płyty postojowej samolotów nr 3, zlokalizowanej w południowo-wschodniej części portu, przed nowym terminalem cargo.
Projekt był realizowany od trzeciego kwartału 2017 r. Powstało tam w sumie 24 tys. m kw. nowych nawierzchni lotniskowych, w tym cztery stanowiska postojowe dla samolotów kodu C (Airbus A320, Boeing 737) lub zamiennie dwa dla maszyn kodu E (Boeing 747) i jedno dla kodu C.

Jednocześnie na lotnisku rozpoczął się drugi etap rozbudowy płyty postojowej nr 3 - na wschód. Powstanie tam 22 tys. m kw. nowej nawierzchni lotniskowej z czterema stanowiskami postojowymi dla samolotów kodu C. Zakończenie przedsięwzięcia planowane jest na czwarty kwartał 2019 r.

"Dzięki zakończeniu pierwszego etapu rozbudowy płyty postojowej nr 3, do 32 wzrosła liczba stanowisk dla najczęściej spotykanych w Katowice Airport samolotów tj. airbusów z rodziny A320 i różnych typów Boeinga 737" - powiedział cytowany w piątkowej informacji Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego, które zarządza katowickim lotniskiem, prezes tej spółki Artur Tomasik.

"Odpowiednia liczba stanowisk postojowych umożliwia dalszy, harmonijny rozwój baz linii lotniczych w Pyrzowicach. Ułatwia także funkcjonowanie organizacji MRO (obsługi technicznej - red.) świadczących na naszym lotnisku usługi obsługi technicznej samolotów" - uznał Tomasik.

Katowice Airport należy do największych lotnisk regionalnych w Polsce. Od stycznia do końca października br. z siatki połączeń regularnych i czarterowych skorzystało tam już rekordowe 4,35 mln podróżnych - o 903 tys. więcej (26,2 proc.) niż w tym samym czasie 2017 r.

Liczba pasażerów obsłużonych do końca października jest zatem już większa, niż w całym minionym roku, w którym było ich w Pyrzowicach 3,89 mln. Władze lotniska prognozują, że 2018 r. będzie najlepszym w jego historii. Z siatki połączeń, która w szczycie sezonu obejmowała ponad 130 tras, do 31 państw na czterech kontynentach, skorzysta ponad 4,8 mln pasażerów.
  • XI Europejski Kongres Gospodarczy

13-15 maja 2019, Katowice • Spodek + Międzynarodowe Centrum Kongresowe
  • Podczas #EKG2019 @EECKatowice Andrzej Dulka, prezes #PIIT, rozmawiał z @gregsadowski z @MyCompanyPolska na temat wdrożenia technologii 5G. To rewolucyjna technologia umożliwiająca komunikację maszyn produkcyjnych i rolniczych. youtube.com/watch?v=IHJm3v… #MyCompany #EEC2019 #5G
    @EECKatowice - (RT) @PIITPolska
  • Jak robotyzacja przyczyni się do zmiany przedsiębiorstw przemysłowych? O tym rozmawialiśmy podczas @EECKatowice: gpcodziennie.pl/114437-robotyp…
    @EECKatowice - (RT) @ArcelorMittalPL
  • Marek Dietl, Prezes Zarządu #GPW w rozmowie z @AgencjaISB podczas @EECKatowice o tym jakich inwestorów chcielibyśmy przyciągnąć ze Stanów Zjednoczonych na polski rynek kapitałowy. 🇵🇱📊🆕 📺bit.ly/2waT5dH
    @EECKatowice - (RT) @GPW_WSExchange
  • Najnowsza koncepcja projektu @metropoliagzm, jakim są "Otwarte dane - informacje w jednym miejscu". Platforma będzie przechowywać i udostępniać dane. Więcej na metropoliagzm.pl https://t.co/C23LK9bJsE
    @EECKatowice
  • 🔹W przyszłości mieszkańcy Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia mogą podróżować nie tylko klasyczną koleją, ale również lekką koleją miejską czy monorailem. 🚅🚅 O koncepcji Kolei Metropolitalnej ➡️ bit.ly/2RZB0gp @MetropoliaZTM https://t.co/I1NK12kOID
    @EECKatowice
  • Good discussion at Europe-ASEAN panel @EECKatowice (largest business event in Central Europe) with participation of @EUCentreSg director Dr Yeo Lay Hwee. Focus on political framework and economic opportunities! @NTUsg @sgSMU @NUSingapore @EUinSingapore @MSZ_RP @MFAsg twitter.com/izbapolskaazja…
    @EECKatowice - (RT) @PolishEmbassySG
  • "Temat budowania oferty kulturalnej jest złożony, bowiem stale zmienia się publiczność i jej oczekiwania są coraz inne" Dyrektor naczelna #NOSPR Ewa Bogusz-Moore na @EECKatowice #eec2019 bit.ly/2WNkeiT
    @EECKatowice - (RT) @NOSPR_official
  • Zakładane terminy dokończenia budowy odcinka A1, którego wykonawcą było Salini, mogą być trudne do spełnienia - ocenił Dariusz Blocher, prezes @BudimexSA w @wnppl. Grupa szacuje, że zerwaniem kontraktów może być zagrożonych łącznie jeszcze ok. 150 km dróg. bit.ly/2HuMKiJ https://t.co/xqsMGdS4sJ
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Ponad 12 000 gości, kilkuset ekspertów, prawie 150 debat - a to wszystko w ciągu 3 dni największej imprezy gospodarczej tego roku - @EECKatowice. Dziękujemy jeszcze raz za możliwość udziału i do zobaczenia za rok! #EEC2019 #EKG2019 @wnppl @puls_biznesu @PiotrMyszor @puls_hr https://t.co/GGNXoaQf57
    @EECKatowice - (RT) @ArcelorMittalPL
  • Dziękujemy za odwiedziny i ciekawe rozmowy podczas deszczowych @estartupdays w Katowicach! #ESD2019 #startupy #innowacje https://t.co/20BOGdOMm0
    @EECKatowice - (RT) @intelliseq
Pobierz aplikację EEC

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.234.51.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

POLSKA I ŚWIAT

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.